Антикорупционният фонд сигнализира Агенцията за държавна финансова инспекция за предполагаеми нередности

...
Антикорупционният фонд сигнализира Агенцията за държавна финансова инспекция за предполагаеми нередности
Коментари Харесай

Има ли злоупотреба? Скъпи дейности от договора за тол-системата са отпаднали, но цената останала същата

Антикорупционният фонд сигнализира Агенцията за държавна финансова ревизия за хипотетични нередности в контракта за тол-системата.

" Изменения в контракта за тол-система и електронна винетка плануват отпадане на редица основни действия от плана на обща стойност от близо 180 млн. лв., само че без смяна на цената за данъкоплатците ", коментират от фондация " Антикорупционен фонд ".

Съмненията им за нередности са свързани с спомагателното съглашение, подписано на 28 септември 2018 година, което вкарва редица промени на контракта от 16 януари с. година Отпадат основни действия, като:

- създаване на оптични връзки до най-натоварените гранични контролно-пропускателни пунктове;

- създаване на 7 вместо в началото плануваните 30 мобилни глобяващи офиси;

- дооборудване на 195 броя портални рамки вместо в началото плануваните 320.

" Следва да се означи, че съгласно медийни изявления, изброените нагоре отпадащи действия са измежду скъпите за изпълнителя − австрийският консорциум " Капш трафик солюшънс ". Въпреки тяхното отпадане цената на контракта остава непроменена, а точно близо 180 милиона лв. ", допълват от АКФ.

АПИ обосновава отпадането на условието за създаване на оптични връзки с писмо от Държавна организация „ Електронно ръководство “, в което се твърди, че съществуващата към този момент информационна инфраструктура е изцяло задоволителна и няма нужда от създаване на оптична мрежа. На запитване от АКФ обаче от ДАЕУ дават отговор, че сходни изказвания не се съдържат в кореспонденцията с АПИ.

Липсата на смяна в цената АПИ обосновава и с отчети на самостоятелни оценители, само че те не са оповестени на интернет страницата на организацията.

Екипът на АКФ е изискал отчетите по реда на Закона за достъп до социална информация и чака отговор от способените институции.

" Налице са и подозрения дали договорът за милиони е променен в сходство със законовия ред - пишат от АКФ. Анексът към контракта е подписан на съображение член 116, алинея 1, т.3 от Закона за публичните поръчки. Според тази наредба договорите за публични поръчки могат да се променят единствено при едновременното съществуване на две предпоставки:

1) промените се дължат на условия, които са били непредвидими от възложителя при полагане на дължимата грижа;

2) промените не водят до смяна на предмета на контракта. "

Като аргументи за изменението на контракта АПИ показва нуждата от предварителна защита от разнообразни неподходящи метеорологични въздействия и отбрана против вандализъм. В анекса се приказва и за действия, които ще обезпечат по-качествена електронна система: „ разширена софтуерна функционалност “; „ обезпечаване на досегаемост на потребителите до услугите на електронната система “; датчици, „ осигуряващи по-висока технологичност, надеждност и качество “. Няма обаче никакви причини в поддръжка на изказванието, че описаните промени на контракта са резултат от условия, които не са могли да бъдат планувани от възложителя на поръчката - АПИ, показват от Антикорупционния фонд. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР